Forside » Apple tips & tricks, Windows Tips & Tricks

Mobilkøb: iOS, Android eller Windows Phone?

I dag er der overordnet mulighed for at erhverve sig en smartphone med tre forskellige styresystemer: Apples innovative iOS, Googles åbne Android-platform og selvfølgelig det relativt nye Windows Phone fra Microsoft. Hvad skal man vælge? Vi forsøger at vejlede dig i denne artikel.

For mange mennesker er styresystemet måske slet ikke vigtigt, hvis de bare finder en telefon, som de kan lide i butikken, men man skal huske på, at softwaren udgør hele hjernen i en elektronisk enhed – derfor kommer man ikke langt med en kraftfuld telefon, hvis den slet ikke passer til ens behov. Hvad hvis man køber en Windows Phone, men man er totalt Google-nørd? Og giver det mening at købe en Android-telefon, hvis man til dagligt bruger en Mac?

Artiklen er opdelt i forskellige afsnit om styresystemerne, så vores læsere kan få en introduktion til mulighederne. Til sidst er også en kort konklusion.

iOS: Apples styresystem

Apples iOS-platform, tidligere kendt som iPhone OS, var med til at kickstarte hele næste generation af smartphone-telefoner med touch, da Apples daværende topchef, Steve Jobs, lancerede det i 2007. Som ved firmaets andre produkter er iOS forbeholdt deres egne enheder, hvilket på mange måder både udgør den største fordel og ulempe – det betyder optimal udnyttelse af Apples hardware, men også at tredjepartsudviklere har mindre kontrol.

Det nyeste skud på stammen i Apples forskellige versioner er iOS 7, der visuelt har ændret den oprindelige brugerflade på mange måder. Væk er skeuomorfismen, hvor kalenderen fx skal ligne en virkelig af slagsen i læder, og i stedet har Apples øverste designer, Jonathan Ive, valgt et mere moderne og fladt look. Dette har fået både ros og kritik, men kan danne sine egen bedømmelse ud fra nedenstående video.

Det positive ved iOS er, at det i mange år har været den mobile standard, så stort set alle programmer og tjenester understøttes af dette operativsystem. Ligeledes følger det firmaets filosofi om, at ting bare skal virke uden problemer, hvilket får det til at spille perfekt sammen med din Mac eller iPad. Google har dog også nogle fantatiske programmer på platformen, så valget behøver ikke nødvendigvis falde på Android, selvom man også anvender deres tjenester.

Windows Phone: Microsofts nye håb

Nokia_Lumia_800Mens Android og iOS var på vej fremad, havde Microsoft i mange år stadig deres gamle Windows Mobile-platform. I 2010 startede de dog forfra, hvilket altså førte til Windows Phone. Udseendemæssigt var det Microsofts første stykke software, som følger deres nye, moderne designstil med de såkaldte “tiles” – disse er en slags brikker på hjemmeskærmen, der automatisk opdaterer sig selv. Dette er nu også med til at definere Windows 8 og 8.1, som tidligere er beskrevet her.

Et af højdepunkterne i Windows Phones korte historie var, da Nokia i 2011 valgte at droppe Symbian og i stedet bruge Windows Phone på alle sine produkter. Derfor har Nokia også i lang tid leveret den bedste oplevelse med gode kameraer og fornuftig software til navigation, selvom HTC og Samsung også har lanceret produkter. Funktionsmæssigt er Windows Phone dog bagud i forhold til iOS og Android, og der mangler officielle programmer fra mange udviklere – især Google ignorerer nærmest platformens eksistens.

Helt dårligt er Windows Phone dog ikke, og som udgangspunkt er det til dig, de har et godt fodfæste i Microsofts økosystem, og samtidigt er villig til at prøve noget nyt. Firmaet har meget at tilføje endnu, men hvis man elsker brugerfladen, bør man undersøge især Nokias produkter.

Android: Googles åbne platform

Googles eget styresystem til mobiltelefoner, Android, har en lang historie bag sig, som vi ikke vil gå i dybden med her – kigger man på Wikipedia, kan man dog se, at den første enhed blev lanceret af HTC til masserne i 2008. Kendetegnet ved Android er, at det er åbent (eller open-source), som betyder, at alle firmaer kan lancere et Android-produkt, hvilket er det modsatte af Apples lukkede iOS.

Først og fremmest er det smarte ved Android selvfølgelig, at det spiller 100 % sammen med firmaets tjenester. Herudover er det muligt for firmaer, via Androids åbenhed, at tilpasse styresystemet til enhver telefon ved at ændre på alt fra udseendet til selve kernen. Dette er således både godt og dårligt, da der findes et hav af telefoner med forskellige versioner af Android, og man bør derfor altid undersøge softwaren for den pågældende model, som man overvejer at købe.

I skrivende stund er den nyeste version af Android den såkaldte version med navnet KitKat. Hvis man ønsker en telefon med denne opdatering, er Googles nye Nexus 5, som ses i ovenstående video, et godt sted at starte. Denne kører den “originale” version af Android, som skal ses i kontrast til eksempelvis HTCs og Samsungs produkter, hvor producenterne tilpasser softwaren – disse er dog også værd at kigge på, da de dermed fungerer anderledes.

Hvad skal jeg så vælge?

Svaret på ovenstående spørgsmål afhænger helt enkelt af dine vaner. Man kan selvfølgelig altid købe en telefon, fordi man er betaget af designet eller hardwaren, men meningen med denne artikel er blot at pointere, at styresystemet ligeledes bør være en kritisk del af et mobilkøb.

Det skal dog siges, at Android og iOS begge er godt med, når det kommer til understøttelsen af de fleste programmer og tjenester. Modsat er Windows Phone stadig bagud, så hvis man ikke køber den for Microsofts brugerflade eller Nokias kameraer, bør man i højere grad undersøge styresystemet i forhold til sine personlige vaner.

Summary
Mobilkøb: iOS, Android eller Windows Phone?
Article Name
Mobilkøb: iOS, Android eller Windows Phone?
Description
I dag er der overordnet mulighed for at erhverve sig en smartphone med tre forskellige styresystemer: Apples innovative iOS, Googles åbne Android-platform og selvfølgelig det relativt nye Windows Phone fra…
Author
Publisher Name
IT-Artikler.dk
Publisher Logo

Tags

Skrevet d. 3 mar 2014 - 3 Kommentarer

Skrevet af Martin M. Jørgensen

3 Kommentarer »

Deltag i debatten, skriv en kommentar!

Skriv din kommentar, eller lav et trackback fra din egen side. Du kan også tilføje denne debat til RSS.