Forside » Gæsteindlæg

IoT: Nye netværk giver bedre mulighed for at sende virksomheders “ting” på nettet

Annonce for Telenor.dk

Internet of Things – eller IoT – er et begreb, du kommer til at høre mere og mere om. Det er et område i stor vækst, og i takt med at flere virksomheder søger nye måder at digitalisere deres forretning og produkter på, vil IoT vinde mere frem. IoT-teknologi er nemlig en måde at digitalisere på ved at skabe bro mellem det fysiske og digitale. Det sker ved at forbinde “ting”, dvs. fysiske objekter som en skraldespand eller en produktionsmaskine, til internettet. De kan forbindes gennem små trådløse sensorer og sim kort, så de kan kommunikere og sende data, enten til andre “ting” eller til forbrugere eller medarbejdere i virksomheden.

Og IoT er ikke kun for store private virksomheder. Både i det private og i det offentlige er det gået op for beslutningstagere, at der er meget at vinde, spare og tjene ved at investere i IoT-løsninger. Trådløse enheder og smarte sensorer, der med minimal brug af strøm kan kommunikere effektivt via en Internetforbindelse, er ikke noget, der hører fremtiden til. Det er lige nu, og IoT bliver kun mere og mere udbredt.

Flere steder landet over ser vi, at kommuner forbinder skraldespande med IoT, så skraldevognen kun skal køre ud, når containerne er fyldte. Det er både godt for økonomien og miljøet. I private såvel som offentlige kontormiljøer forbedres også indeklimaet og medarbejdernes trivsel med IoT. Her opsætter man rumsensorer, der monitorerer temperatur, luftkvalitet, lyd og andre værdier, der kan påvirke arbejdsmiljøet. Ved at bruge disse data rigtigt kan arbejdspladserne opnå positive effekter på effektivitet og sygefravær. Inden for byggeindustrien ser vi også, at firmaer bruger IoT til at optimere deres forretning. Her bliver IoT brugt til at beskytte værktøj og materialer på byggepladserne, ved at installere små trackere direkte på udstyret. På den måde, ved de altid, hvor det befinder sig.

Du kan læse mere om IoT fra Telenor her.

NB-IoT og LTE-M: Netværk til IoT

Det kræver et godt netværk at lave en god IoT-løsning. Altså et netværk, der er designet specifikt til IoT. Til det formål findes der NB-IoT og LTE-M. Det er begge IoT-netværksteknologier, der understøtter brugen af i IoT i dag og i fremtiden. Der er typisk andre behov for dækning, batteriydeevne og størrelsen på de datamængder, der skal transporteres til og fra enheden. Mange IoT-løsninger skal kunne opfange signal og sende data igennem tykke betonvægge eller i yderområder, hvor der ikke normalt er tilstrækkelig dækning. Og netop her ekselerer NB-IoT og LTE-M, hvor gennemtrængningen er højere og dækningen er bredere.

Både NB-IoT og LTE-M bruger meget lidt strøm, og faktisk kan enhederne opnå en batterilevetid på op til 10 år alt afhængig af den enkelte enheds konfiguration. I og med at IoT-enheder tit er placeret steder, der er svære at komme til, vil det være dyrt og besværligt at udskifte batterier. Netop derfor er det vigtigt, at enhederne holder strøm i mange år.

Sammenligner du NB-IoT og LTE-M med de kendte 2G- og 4G-netværk, er fordelen ved IoT-netværkene, at dækningen er dybere og bredere og langt mere effektiv. Det vil sige, at NB-IoT og LTE-M når steder og områder, som de mere velkendte netværksteknologier ikke gør.

Og IoT er ligeledes fremtidssikret, da de er en del af det nye 5G-netværk. Desuden er enhederne billigere at udvikle modem. Det, sammen med at IoT-teknologien er globalt standardiseret, gør, at IoT er kommet for at blive, og vi vil løbende se flere og flere virksomheder koble deres “ting” til internettet gennem IoT-teknologi.

 

Er det NB-IoT eller LTE-M, I har brug for?

De to forskellige IoT-netværk har forskellige fordele, og derfor er det individuelt hvilke muligheder, der passer bedst til den IoT-løsning, som I arbejder med. Det er derfor fornuftigt at søge rådgivning fra operatører og andre, der ved noget om IoT, så du får valgt den rette teknologi til dit projekt.

Se hvordan Telenor kan hjælpe dig.

NB-IoT (NarrowBand) er kendetegnet ved at operere ved en lavere frekvens. Det vil sige, at teknologien transporterer større datamængder med lavere hastighed end eksempelvis 4G, som en smartphone typisk opererer på.

NB-IoT tilbyder til gengæld en ekstrem stærk gennemtrængning af signal og et markant lavere strømforbrug. Signalet trænger igennem beton og jern de steder, hvor der ellers vil være svag eller ingen dækning med 2G og 4G. NB-IoT er altså det rette valg, hvis I skal sende signaler igennem bygninger med meget tykke vægge eller steder, hvor dækningen normalt er udfordret. Det kunne være en fugtsensor i en kælder, eller en IoT-forbundet skraldespand i et sommerhusområde.

Og med op mod 10 års batterilevetid skal I ikke bekymre jer om, at udskifte batteri på enhederne. Det vil typisk ikke kunne svare sig økonomisk, og det derfor en fordel at enheden kan holde strøm hele dens levetid.

LTE-M har mange af de samme fordele som NB-IoT. Dog i mindre grad. Til gengæld er LTE-M oplagt ved IoT-løsninger, der kræver mobilitet – det vil sige, hvor enheden bevæger sig. Hvis I f.eks. skal tracke gods eller køretøj over store afstande, hvor der er en strømforsyning, som enheden kan tilkobles, er LTE-M et oplagt valg. Det giver nemlig bedre mulighed for effektivt at forbinde enheden til Internettet, når den bevæger sig på tværs af telemaster i og uden for Danmark.

Man kan altså sige, at NB-IoT er den rette løsning til en stationær brugstilfælde, hvor drift og batterilevetid er det vigtigste. LTE-M er til gengæld et oplagt valg, hvis IoT-enhederne er i bevægelse og har adgang til strømforsyning.

Telenor kan hjælpe jer hele vejen

Sidder I som virksomhed med idéer til IoT-løsninger, der kan give jer mere værdi? Hvis I allierer jer med en erfaren partner, som Telenor, får I rådgivning i særklasse og adgang til de nyeste teknologier. I får også sparring, gode råd og konkrete værktøjer til at afprøve jeres IoT-projekt, så I hurtigt kan finde ud af, om det skaber den rette værdi for jer og jeres kunder.

Telenor er Nordens største IoT-leverandør og har specialiseret sig i at hjælpe kunder til succes med IoT. Telenor er kendt for at levere en stærk forbindelse via deres SIM-kort og telemaster. Telenors IoT-eksperter yder rådgivning om alt fra valg af hardware til design og test af IoT-løsninger. De hjælper alt fra globale virksomheder og små start-ups til offentlige myndigheder med at forstå mulighederne med IoT og ikke mindst med at styre uden om de faldgruber, man typisk møder i et IoT-projekt.

Med Telenor som IoT-partner får I som virksomhed adgang til førende eksperter og den nyeste IoT-teknologi. I får sparring omkring udvikling af business case og rådgivning om, hvilke partnere I skal alliere jer med for at nå i mål med jeres projekt. I får også værktøjer til at afprøve løsningen i små pilotprojekter. Og så giver Telenor jer adgang til at afprøve enheder på Telenors netværk via gratis test-SIM-kort eller i Telenors IoT Test Lab.

 

Læs mere om Telenors IoT Test Lab her

Summary
IoT: Nye netværk giver bedre mulighed for at sende virksomheders “ting” på nettet
Article Name
IoT: Nye netværk giver bedre mulighed for at sende virksomheders “ting” på nettet
Description
Annonce for Telenor.dk Internet of Things - eller IoT - er et begreb, du kommer til at høre mere og mere om. Det er et område i stor vækst, og…
Author
Publisher Name
IT-Artikler.dk
Publisher Logo

Tags

Skrevet d. 22 jan 2021 - Ingen Kommentarer

Skrevet af IT-Artikler.dk

Webmasteren på IT-Artikler.dk har arbejdet inden for IT branchen i mange år. Siden blev oprettet som et fritidsprojekt, men blev meget hurtigt til mere end det, og tidskrævende. Jeg og teamet bag har altid interesseret os for IT, og kan godt lide at hjælpe andre.

Comments are closed.