Info om USB stick
En USB stick kaldes også i daglig tale for en memory stick, og den er afløseren for tidligere tiders disketter og CD-ROM’er. Den teknologi, der ligger bag, er en kombination af flere forskellige ældre teknologier, men med USB-stick’en er omkostningerne lavere, strømforbruget er mindre og størrelsen er også meget mindre, hvilket blev gjort muligt med udviklingen af mikroprocessorer. Til gengæld er der langt mere lagringsplads på en USB stick i forhold til de gammeldags disketter og CD-ROM’er. En moderne USB stick har gerne en kapacitet på op til 32 GB, hvor en gammeldags diskette til sammenligning kun kunne rumme 1,44 MB.
Man kan sige, at en USB stick fungerer næsten som en ekstern harddisk, men i modsætning til en harddisk plugges USB stick’en direkte ind i computeren, og den skal ikke have tilsluttet strøm for at virke. Da den ikke har nogen bevægelige dele er den meget holdbar, og den har en meget lang levetid, Hukommelsen i de fleste USB sticks er baseret på en multi-level celle, der gør det muligt at skrive/slette op til 10.000 gange, men nogle USB sticks er baseret på en single-level celle, der tillader at skrive på den helt op til 100.000 gange. Data kan opbevares i op til 10 år på en USB stick.
De første kommercielle USB sticks – med en kapacitet på 8MB – blev lanceret af IBM og Trek Technology i 2000. Næste generation af USB sticks benytter sig af USB 2.0, men pga. tekniske begrænsninger kan de ikke fuldt udnytte hastigheden på 480 Mbit/s. I slutningen af 2008 blev USB 3.0 introduceret, og igen blev hastigheden voldsomt forbedret. USB 3.0 har en overførselshastighed på op til 5 Gbit/sm hvor USB 2.0 til sammenligning kun havde 480 Mbit/s.
Det var dog først i 2010, at forbrugernes udstyr var i stand til at drage fordel af den øgede hastighed.
En USB stick har mange forskellige anvendelsesmuligheder. Det mest almindelige er nok – på samme måde som de gammeldags disketter og CD-ROM’er – at bruge dem til sikkerhedskopiering og filudveksling. Her er fordelene ved USB sticken indlysende, da den som nævnt har langt større kapacitet og hastighed end de ældre medier. USB sticken kan også bruges til dataopbevaring, hvor man kan anvende kryptering for at sikre følsomme data.
Visse applikationer kan køre direkte fra en USB stick uden forudgående installering. I disse tilfælde er den høje hastighed en klar fordel: Alle, der har prøvet at køre et program direkte fra en CD-ROM, vil blive rigtig glade for USB 3.0. På samme måde kan visse operativsystemer installeres og/eller bootes direkte fra en USB stick.
Der er ikke nogen tvivl om, hvor fordelene ved en USB stick ligger, i forhold til andre mobile lagringsmedier: Den lille størrelse, den høje hastighed, den store kapacitet, den lange levetid og den nemme anvendelse. Det er blot at plugge sin USB stick ind i computeren, så kører det – hvad enten man vil sikkerhedskopiere, flytte filer, installere eller nogle af alle de andre anvendelsesmuligheder, en USB stick har.
Tags |
Deltag i debatten, skriv en kommentar!