Forside » Apple tips & tricks

7 nemme tips til OS X Lion på Mac

Selvom Apples nyeste Mac-styresystem er opgraderet til Mountain Lion, så sidder der mange brugere af det foregående system OS X Lion rundt omkring. Derfor har vi samlet 7 smarte tips, som gør din brugeroplevelse bedre.

Af Anne-Sophie Rasmussen

osxlion

1. Navigation via pegefeltet

En markant forskel fra Windows til Mac er brugen af to fingre til navigation. Er du erfaren Mac-bruger er du muligvis vant til at anvende to fingre, når du scroller op og ned af en side. Noget nyt ved OS X Lion er måden du gør det på: når du scroller op, kører siden ned og når du scroller ned, kører siden op.

Det er jo egentlig en naturlig måde at navigere på, men kan du bedre lide den ”traditionelle”, så åbn Systemindstillinger -> Pegefelt -> Rul og zoom -> Fjern hakket i ’Rulleretning: Naturlig’:

Pegefelt

2. Andre pegefelts-indstillinger

Der er også tilføjet andre smarte måder at navigere på og de er alle sammen illustreret med en fiks lille video. Prøv at se de andre muligheder og tilpas pegefeltets indstillinger, så det passer til din foretrukne måde at navigere rundt på.

Pegefelt mac

3. Finder-indstillinger

Noget nyt ved Lion er standardfremvisningen af harddiske på skrivebordet. Hvis du savner dem – eller bare gerne vil have dem tæt på – så gå i: Finder -> Indstillinger -> Generelt -> Tjek i boksen for Harddiske og hvad du ellers ønsker på Skrivebordet:

Finder-indstillinger

4. Fuldskærmsvisning

Sidder du ikke med den største skærm (fx 13 tommer-udgaven af Mac), så er det rigtig smart, at man kan udvide til såkaldt fuldskærmsvisning af programmerne. Bruger du musen skal du klikke på de to pile i øverste højre hjørne og vupti: programmet udnytter nu skærmen fuldt ud. Skal du tilbage igen kan du føre musen op til hjørnet og de to pile fremvises igen.

Mountain Lion

Gider du ikke bruge mus, kan du anvende denne smarte tastaturgenvej: ctrl + cmd + F. Brug den både til at udvide og formindske fuldskærm.

5. Åbn fra forhåndsvisning

En virkelig fiks mulighed i Mac er denne forhåndsvisning, som er blevet endnu smartere i OS X Lion. Klik på hvilken som helst fil, så den er markeret. Tryk herefter på mellemrumstasten og du vil se en forstørret forhåndsvisning af filen.

Med Lion har du fået muligheden for at trykke i øverste højre hjørne på ’Åbn med (et givent program)’:

billedfremviser

6. Tjek URL’en før du åbner

Hvis du får tilsendt et link i Mail eller iChat, kan du tjekke det inden du rent faktisk åbner det i Safari (eller din foretrukne browser). Hold musen henover linket og en lille pil fremkommer i højre side. Klik på den og du får fremvist den side linket henviser til.

Er du interesseret i at åbne siden helt, skal du blot trykke i øverst højre hjørne på: ’Åbn med Safari’:

Åben med safari

7. Vedhæft nemt filer i Mail

En længe savnet mulighed er nu blevet til virkelighed i OS X Lion: vedhæfte filer udenom Mail-programmet. Markér en fil du ønsker at vedhæfte i en mail -> højreklik -> vælg muligheden ’Ny e-post med bilag’. På den måde åbnes dit Mail-program og filen er allerede vedhæftet. Smart!

Ny e-post med bilag

Det var alt for smarte tips til Mac for denne gang. Har du også en iPad, kan du med fordel læse hvilken form for internet der passer bedst til tablets og hvad du skal være opmærksom på.

Dette indlæg er skrevet af Anne-Sophie Rasmussen. Anne-Sophie er til daglig skribent på Bredbåndsluppen.dk, hvor du kan finde flere gode tips og tricks til bredbånd og computere.

Summary
7 nemme tips til OS X Lion på Mac
Article Name
7 nemme tips til OS X Lion på Mac
Description
Selvom Apples nyeste Mac-styresystem er opgraderet til Mountain Lion, så sidder der mange brugere af det foregående system OS X Lion rundt omkring. Derfor har vi samlet 7 smarte tips,…
Author
Publisher Name
IT-Artikler.dk
Publisher Logo

Tags

Skrevet d. 22 jan 2013 - Ingen Kommentarer

Skrevet af IT-Artikler.dk

Webmasteren på IT-Artikler.dk har arbejdet inden for IT branchen i mange år. Siden blev oprettet som et fritidsprojekt, men blev meget hurtigt til mere end det, og tidskrævende. Jeg og teamet bag har altid interesseret os for IT, og kan godt lide at hjælpe andre.

Deltag i debatten, skriv en kommentar!

Skriv din kommentar, eller lav et trackback fra din egen side. Du kan også tilføje denne debat til RSS.