Forside » Gæsteindlæg, Windows Tips & Tricks

Sådan SEO optimerer du din WordPress side – for begyndere

SEO – eller søgemaskineoptimering på dansk – er kunsten at få Google til at lide dit website. Mere præcist at få Google til at lide din side så meget at du bliver vist i Google’s søgeresultater når nogen søger på ord der er relevante for din blog eller firmaside. Hvad enten du bare gerne vil have flere læsere på din blog, flere tilmeldinger til dit nyhedsbrev eller flere salg i webshoppen, så er Google en medspiller som du bare ikke kan komme udenom. Der er mange myter og direkte dårlige råd at finde på nettet, så i denne artikel havde jeg tænkt mig at give nogle grundlæggende tips til hvordan du gør din WordPress side mest spiselig for Google og samtidig undgår de faldgruber som kan være skadelige. Artiklen indeholder en smule teknisk jargon, men selvom du ikke 100% forstår hvad de enkelte termer betyder, så håber jeg at meningen fremgår alligevel.

Sådan SEO optimerer du din WordPress side - for begyndere

WordPress er god til SEO, men ikke god nok!

En af årsagerne til at WordPress oprindeligt blev så populært var at platformen som udgangspunkt var godt SEO optimeret. Det tænker de fleste nok ikke over, men når man har set andre CMS systemer og platforme, endda betalingsløsninger, som er fyldt med SEO fejl og duplicate content (se forklaring nedenunder), så lærer man altså at sætte pris på WordPress, som for det meste er rigtig fornuftig i den forbindelse.

Men for at gøre din WordPress blog super-optimeret og gøre Google glad, så følger her et par gode tips:

1) Installer et SEO plugin

En af de ting jeg er mest glad for med WordPress er hvor nemt det er at tilføje ekstra funktionalitet ved hjælp af Plug-Ins. Det sparer en masse manuelt arbejde og det første jeg gør når jeg savner en funktion er at søge efter den i Plugin arkivet. For det meste er der en anden der har haft samme ønske og derfor har programmeret et smart plugin til formålet.

Det gælder også når vi skal søgemaskineoptimere vores side. Første skridt er derfor at installere et plugin der kan hjælpe med dette. Her anbefaler jeg helt klart det meget populære Yoast SEO der har alle de funktioner man kunne ønske sig og mere til. Alternativt kan jeg anbefale Platinum SEO, som er en hel del simplere men i mange tilfælde tilstrækkeligt. Begge kan gøre det vi vil ændre i denne artikel.

2) Skriv gode lange, relevante og unikke tekster

Før vi dykker ned i det tekniske så er det vigtigt at begynde med begyndelsen så at sige. Der er ingen grund til at søgeoptimere din blog eller firmahjemmeside hvis du ikke har noget godt indhold. Nu kan godt indhold jo være meget mere end tekst, fx video, lyd eller billeder, men Google’s søgemaskine er endnu kun god nok til at forstå tekst, selvom de nok et tidspunkt i fremtiden vil kunne lytte med eller forstå indholdet af en video. Det er dog ikke lige i morgen det sker, så indtil da handler Google mest om tekst.

Derfor skal du også skrive gode, lange tekster, som for alt i verden skal være unikke. Det er en dødssynd at ‘låne’, kopiere eller stjæle andres tekster og lægge dem på din egen side. Selvom du måtte have copyright, så vil du derved skabe det der kaldes ‘duplicate content’, dobbelt indhold eller duplikeret indhold alt efter hvordan man oversætter. Da Google ikke er interesseret i at vise det samme indhold flere gange i en søgning, så betyder det at en af kopierne vil blive filtreret fra.

I stedet for skal du skrive lange tekster som gør din brugere klogere på det emne du skriver om. Men du skal heller ikke skrive unødvendigt lange tekster. Skriv sådan som du selv kunne tænke dig at læse en artikel. Jo flere ord du har på din side, desto flere muligheder er der for at få flere ‘long tail søgninger’ – søgninger på mere end 2-3 ord – og disse søgninger konverterer normalt rigtig godt. På min side Billigbilforsikring.nu har jeg brugt denne strategi til at prøve virkelig at få skrevet så ALT hvad der er at vide om bilforsikring hvilket har resulteret i en artikel på over 3000 ord. Jeg håber så at både mine besøgende og Google vil kunne lide den og især at kunne få noget positivt ud af artiklen.

3) Få styr på dine Titles og Meta Descriptions

Således straks videre til det lidt mere tekniske nemlig Title tags og Meta Descriptions. Title tagget er utrolig vigtigt for SEO, måske endda op til 50-60% af i forhold til at fortælle Google hvad din side handler om. Derfor skal du sørge for at skrive Title tags der fortæller hvilke søgeord du gerne vil findes på. Har du fx en side om havearbejde, ja så bør ‘havearbejde’ stå i dit Title tag.

Title tag er et HTML kodestump som bestemmer hvad der står i toppen af din browser når du besøger en side. Prøv at kigge i toppen af browseren nu. Her kan du se denne sides Title tag.

Som standard bruger WordPress dit blogindlæg eller sides overskrift som Title tag, og det er for det meste fint nok. For det meste, fordi der kan være mange situationer hvor du gerne vil have en anden overskrift end dit Title tag eller omvendt. Desuden er det en fordel at have sit søgeord i begyndelsen af Title tagget, men dette ser ikke særlig godt ud på en side. Lad os tage havearbejde eksemplet. Et godt titletag kunne være:

"<title>Havearbejde – få tips og gode råd til arbejdet i haven</title>"

Her optræder søgeordet i begyndelsen af tagget, men det læser ikke så godt som "Gode tips til havearbejdet" eller noget lignende. Her kan vi så bruge vores SEO plugin, hvor du under dit tekstvindue nu har fået flere muligheder. Et af dem er at skrive en unik Title og det gør du så og sørger for at inkludere dit søgeord. Sørg desuden for at dine titler er unikke og ikke går igen. Gør de det – altså går igen – så skaber du duplicate content og det vil vi meget gerne undgå.

Meta Descriptions er den tekst du ser i Google’s søgeresultater under overskriften – som er Title tagget. At have en god meta description er vigtig for at fange opmærksomheden hos brugeren. Du kommer ikke højere op i søgeresultaterne ved at proppe søgeord ind her, så lad være med det, men skriv hellere din beskrivelse så den springer i øjnene. Meta Description kan du ligeledes skrive under dit tekstfelt når du skriver en ny post.

Det vigtigste er at du husker at få dit søgeord ind i Title tagget og at du ikke genbruger titler til forskellige artikler.

4) Pas på duplicate content i arkiver og kategorier

Duplicate content er det store problem at undgå når du søgeoptimerer. Identisk indhold på din side kan i værste tilfælde få din side til at ryge helt ud af Google, så det skal du være meget opmærksom på. Heldigvis er WordPress rigtig god til at undgå dette. En undtagelse er med Kategori, Tag og Arkiv sider. Alt efter hvordan dit Theme er opbygget kan du risikere at en kategori har samme indhold som en artikelside og så er der altså to sider med samme indhold og da Google kun vil vise den ene, risikerer du at ingen af dem får gode placeringer.

Dette undgår du lettest ved at bruge dit SEO plugin til at tilføje et ‘follow, noindex’ tag til dine kategori og tag sider. Dette tag er kun beregnet til crawlere og søgerobotter og fortæller dem at de skal følge links på kategorisiden men ikke gemme denne i deres indeks.

Duplicate content i denne forbindelse er mest et problem hvis du har mange kategorier hvor der kun er et enkelt indlæg i og især hvis indstillingerne i WordPress er sat til at vise hele indlægget på kategorisiden og ikke kun et uddrag. Har du kun få kategorier eller har hver kategori mange indlæg som vises som uddrag, så behøver du ikke tilføje et ‘follow, noindex’ tag.

5) Opret en bruger på Google Plus og tilføj din blog til din profil

Du har nok ikke kunnet undgå at bemærke de små ansigter ved siden af søgeresultater i Google. De er et resultat af Google’s sociale netværk Google Plus. Der er al mulig grund til at komme igang med Google Plus, da delinger og ‘plusser’ herfra med tiden garanteret vil brugt til at rangere websites. Desuden kan du, hvis du bruger ‘Authorship’ funktionen, få vist dit profilbillede ved siden af din side i søgeresultaterne. Det øger antallet af kliks – markant. Så få oprettet en Google Plus profil og brug denne guide til at få linket din blog og din profil.

Som et lille punkt 6., bør du også klikke dig forbi Download.dk/SEO, som har en række gode programmer, der kan hjælpe dig med søgeordsoptimeringen.

Gæsteindlæg skrevet af Erik Hamre

Summary
Sådan SEO optimerer du din Wordpress side - for begyndere
Article Name
Sådan SEO optimerer du din Wordpress side - for begyndere
Description
SEO - eller søgemaskineoptimering på dansk - er kunsten at få Google til at lide dit website. Mere præcist at få Google til at lide din side så meget at…
Author
Publisher Name
IT-Artikler.dk
Publisher Logo

Tags

Skrevet d. 29 apr 2013 - 3 Kommentarer

Skrevet af IT-Artikler.dk

Webmasteren på IT-Artikler.dk har arbejdet inden for IT branchen i mange år. Siden blev oprettet som et fritidsprojekt, men blev meget hurtigt til mere end det, og tidskrævende. Jeg og teamet bag har altid interesseret os for IT, og kan godt lide at hjælpe andre.

3 Kommentarer »

  • สถานที่สําคัญ กรุงเทพมหานคร - 13 september 2014 kl. 10:35

    The many dining options available on site mean that guests do not
    have to leave the hotel unless they choose to do so. Booking early and
    taking advantage of the Rome hotel deals will help make
    the trip light on your pocket. As a tourist visiting Bangkok, you can arrange for a guide or join a tour so that you are
    guided around the other attractive tourist sites.

  • ที่นี่ - 24 november 2015 kl. 18:40

    นายทหารในสมัยก่อนบ่นว่าแดดแทงตาเวลาอยู่กลางแดด ก็ได้เสนอความคิดเห็นว่าอยากได้แว่นที่กัน
    UV ได้ด้วย

  • รับทำเว็บไซต์ - 13 december 2015 kl. 04:59

    อีกทั้งนำเสนอข้อมูลผลิตภัณฑ์ต่างๆของบริษัท เว็บไซต์นี้ออกแบบให้รู้สึกเรียบๆ สามารถอ่านข้อมูลได้สะดวก รวมถึงสบายตา

Deltag i debatten, skriv en kommentar!

Skriv din kommentar, eller lav et trackback fra din egen side. Du kan også tilføje denne debat til RSS.