Forside » Gæsteindlæg

Styrk dit firma med kompetent udenlandsk arbejdskraft

Når en arbejdsgiver skal ansætte en medarbejder i sit firma, handler det om at finde den rette, som kan leve op til de krav, der stilles til jobbet. Det er ikke altid lige let at finde en, som lever op til kravene, og som kan tilbyde de eftersøgte kompetencer.Inden for IT-branchen er der årelange traditioner for, at landegrænser langt fra behøver at sætte grænser for, hvem der kan ansættes.

Men der er en del formalia, som kan fælde ben for dig, hvis du ønsker at ansætte en udlænding i dit firma. Til gengæld kan det også være den bedste løsning for dit firma. Derfor har vi herunder samlet fakta og gode råd til dig, der overvejer at udvide søgefeltet for nye medarbejdere.

Ofte vil det være fordelagtigt for både dig og den kommende ansatte, som i de fleste tilfælde vil have mulighed for at tage sin familie med. Dette kan du læse mere om her.

Inde eller ude? Retten til fri bevægelighed

Hvis du har udset dig den helt rette til stillingen, men føler dig begrænset af, at personen ikke har dansk statsborgerskab, skal du slå koldt vand i blodet. I mange tilfælde vil det nemlig være muligt (og forholdsvis uproblematisk) at ansætte en udlænding i dit firma. For at en udenlandsk statsborger, der har statsborgerskab uden for EØS, kan påtage sig et arbejde, vil det i stort set alle tilfælde kræve, at personen får en arbejds- og opholdstilladelse.

Hvad er din rolle som arbejdsgiver?

Det er ikke lovligt at ansætte en udlænding i dit firma, hvis personen endnu ikke har opnået arbejds- og opholdstilladelse. Derfor er det vigtigt, at du er en del af processen. For hvis du ansætter en udenlandsk medarbejder uden tilladelse, kan du risikere, at dit firma får bøder og andre sanktioner.

Her skal du også være opmærksom på, at der skelnes mellem en EU-borger og en person, som har EU-opholdstilladelse, eftersom en EU-borger har fri bevægelighed inden for EU’s grænser, mens en person med opholdstilladelse i EU ikke er omfattet denne konvention. Har vedkommende en spansk opholdstilladelse, men pas fra et andet land (uden for EU), kræver det altså, at personen får en dansk arbejds- og opholdstilladelse.

Som arbejdsgiver er det dit ansvar, at de givne dokumenter indsendes rettidigt. Det er ikke kun arbejdstageren, der skal sende dokumentation – det skal arbejdsgiveren også. Det er derfor vigtigt, at begge parter indsender det nødvendige inden for den givne tidsramme. Det kan ofte være lidt af en udfordring, eftersom du skal koordinere med en arbejdstager, som måske befinder sig på den anden side af jorden.

Værd at vide på forhånd

Når en arbejdstager får en arbejds- og opholdstilladelse, så personen kan arbejde for dig, skal der blandt andet foretages det, som hedder biometri. En biometri kan foretages flere forskellige steder – herunder på en række politistationer. Her får arbejdstageren taget et billede, fingeraftryk og så videre.

Hvis du er så heldig, at din udenlandske arbejdstager får en arbejds- og opholdstilladelse, skal du være opmærksom på, at sådan en tilladelse som regel varer i fire år. Herefter skal den fornyes, hvis du stadig ønsker at have personen ansat i din virksomhed.

Summary
Styrk dit firma med kompetent udenlandsk arbejdskraft
Article Name
Styrk dit firma med kompetent udenlandsk arbejdskraft
Description
Når en arbejdsgiver skal ansætte en medarbejder i sit firma, handler det om at finde den rette, som kan leve op til de krav, der stilles til jobbet. Det er…
Author
Publisher Name
IT-Artikler.dk
Publisher Logo

Tags

Skrevet d. 11 mar 2018 - Ingen Kommentarer

Skrevet af IT-Artikler.dk

Webmasteren på IT-Artikler.dk har arbejdet inden for IT branchen i mange år. Siden blev oprettet som et fritidsprojekt, men blev meget hurtigt til mere end det, og tidskrævende. Jeg og teamet bag har altid interesseret os for IT, og kan godt lide at hjælpe andre.

Comments are closed.