Forside » Gæsteindlæg

Sådan generer virksomheder et større overskud via grøn it

I takt med at der kommer mere fokus på klimaløsninger og grønne alternativer, kommer der også flere forventninger til private virksomheder i forhold til CSR. CSR og grøn it er langt fra nogle nye begreber, og specielt de seneste år har der fra forbrugernes side været fokus på bæredygtighed, hvilket virksomhederne i større grad har taget til sig og benyttet som en del af deres marketing mix. Men mange virksomheder forbinder dog miljøvenlige løsninger med at være dyre og unødvendige – vi giver nogle eksempler på, hvordan især grøn it kan gøre en forskel for CO2 udslippet og samtidigt give virksomheder et større overskud.

Hvad er grøn it?

Grøn it er et bredt begreb og dækker over flere forskellige aspekter. Blandt andet dækker det over reduceringen af den energi, som computere, mobiltelefoner og andet udstyr bruger. Den it teknologi, der bruges til at reducerede udledningen af CO2 fra eksempelvis biler og fly, kaldes også grøn it. Samtidigt kan grøn it også være at bruge it til at overvåge men især også styre energiforbruget i en bygning.

På det globale plan stammer to procent af CO2 udledningen fra it udstyr. Ironisk nok, kan den rette it – grøn it – være med til at sænke udslippet af CO2 og samtidigt også medvirke til, at virksomhederne får flere penge mellem hænderne. Grøn it og grønne løsninger generelt behøver nemlig ikke nødvendigvis at være dyre løsninger, der kun formindsker virksomhedernes overskud.
En investering der sparer virksomheden penge

Der er gode finansielle besparelser at opnå igennem implementeringen af grøn it i en virksomheds forretningsplan. Når der skal tænkes på besparelser i virksomhederne, er det dog sjældent, at folk forbinder forbedret og miljøvenligt it-udstyr med dette. Men der er mange penge at hente her, blandt andet på grund af de høje energipriser på det danske marked, hvilket gør det meget interessant at finde på billigere og bedre løsninger, når der kommer til reduceringen af energiforbruget. Samtidigt forventes det, at energipriserne vil stige på grund af efterspørgslen samt krav om at reducere virksomhedernes CO2 fodspor.

Generelt kan virksomheder spare penge uden det helt store besvær, og det kan være en god idé for virksomheder, også dem, der slet ikke har overvejet at fokusere på grøn it, at tage nogle af disse tiltag til sig. Både for miljøets skyld men også for selv at spare stor portion penge.

Sådan sparer virksomheder penge via grøn it

I gennemsnit bruger danske virksomheder, der har et serverrum, mellem 100.000 og 200.000 kroner pr. år på elektricitet. 60 procent af elektriciteten går til serverne, 30 procent til køling af serverne og 10 procent til server accessoires, hvor det koster mellem 6.000 til 9.000 kroner pr. år at have bare én server konstant tændt.

En dansk virksomhed sparede 80.000 kroner på at gøre deres serverrum grønnere. Måden, de gjorde det på, var at optimere deres server niveau. De havde flere servere, der kørte 30-60 procent af, hvad de egentlig var i stand til. Derfor nedlagde de flere af de fysiske servere og forbandt de resterende. Det bliver kaldt virtualiserede servere. Virtualiserede server gør det muligt for flere servere at være på den samme fysiske maskine. Ved at optimere virksomhedens serverrum, sparer virksomheder både penge på antal servere, køling, elektricitet og plads.

Et andet eksempel er, at en virksomhed skiftede alle deres stationære pc’er ud med såkaldte ”Thin Clients”.
Thin Clients kører operativsystemet lokalt men har ingen fysisk harddisk. Al data er gemt på en central server, hvor det dog stadig føles som en normal pc. Thin Clients bruger 80 procent mindre strøm end stationære og 30 procent minde strøm end bærbare.

Foreningen for danske apoteker har også taget grøn it til sig. De virtualiserede deres 30 servere til trebladet servere. De har efterfølgende sparet omkring 100.000 kroner per år. Derudover reducerede de deres energiforbrug med 48 procent, som svarer til 60 ton årligt.

Et tredje eksempel er JN Data. De valgte at bygge et nyt serverrum, der bruger udendørsluft til at køle rummet fire måneder om året. Udover det har de også valgt at samle deres servere til færre fysiske maskiner. Via disse enkelte ændringer sparer de omkring 1.000.000 kroner årligt og omkring 2.400.000 kW/t, som er tilsvarende til 1.000 tons CO2.
Grøn it kræver ikke nødvendigvis kæmpe investeringer

Der er altså mange penge at hente ved at implementere grøn it i ens virksomhed. Dog kræver det selvfølgelig, at man prioriterer at lægge penge i projektet til at starte med. For nogle virksomheder vil det ikke være noget problem, for andre kan et realkreditlån være løsningen. Det er dog vigtigt at huske på, at de penge, man bruger på grøn it, hurtigt fås igen i form af besparelser på diverse regninger.

Derudover findes grøn it også i flere forskellige grader, og man kan derfor starte med mindre ændringer og skridt for skridt optimere ens egen virksomhed.

Eksempelvis er software til ens server er ikke en stor investering, men kan samtidigt spare dig for masser af penge. Også skiftet til ”virtuelle møder” i stedet for fysiske møder, kan spare virksomheden for en del penge. Herved spares der på flybilletter og andre udgifter i forbindelse med møder. Samtidigt får man sænket virksomhedens CO2-udslip.

Der er altså mange muligheder for at implementere grøn it i ens virksomhed – og det kan gøres på flere forskellige niveauer. Det kan være med til at styrke virksomhedens CSR profil men også give et overskud i den forstand, at der kan være mange penge at spare ved at fokusere på grøn it i virksomheden.

Summary
Sådan generer virksomheder et større overskud via grøn it
Article Name
Sådan generer virksomheder et større overskud via grøn it
Description
I takt med at der kommer mere fokus på klimaløsninger og grønne alternativer, kommer der også flere forventninger til private virksomheder i forhold til CSR. CSR og grøn it er…
Author
Publisher Name
IT-Artikler.dk
Publisher Logo

Tags

Skrevet d. 31 jan 2017 - Ingen Kommentarer

Skrevet af IT-Artikler.dk

Webmasteren på IT-Artikler.dk har arbejdet inden for IT branchen i mange år. Siden blev oprettet som et fritidsprojekt, men blev meget hurtigt til mere end det, og tidskrævende. Jeg og teamet bag har altid interesseret os for IT, og kan godt lide at hjælpe andre.

Comments are closed.