Pas på din internet-identitet – Tre gode råd
Annonce
Unge såvel som ældre har i mange år måtte affinde sig med, at ting som forskudsopgørelse, fraflytning og indbetalinger nu som regel skal foregå på nettet. Det er dog heller ikke uden grund, da det nu ikke er nødvendigt at ringe over telefonen for at forny sin recept, men hurtigt og nemt kan gøres over nettet. Fordi mange unge nærmest er vokset op med, at PBS-breve er noget, der hører stenalderen til, så har de skullet tænke på IT-sikkerhed.
Der har f.eks. hersket tvivl om eposthus hos Post Danmark. Det er jo i virkeligheden meget smart, at man kan framelde sig reklamer, købe frimærker osv. på nettet. Men når ens oplysninger er tilgængelige på den måde, kan man blive i tvivl, om der bliver passet godt nok på dem. Med GDPR og databeskyttelse kan det være svært at finde rundt i, hvor meget man selv skal gøre, for at ens CPR-nummer ikke ryger i de forkertes hænder den næste dag. Man kan dog selv gøre lidt, for at det i hvert fald ikke bliver nemmere for hackere at få fat i personfølsomme oplysninger.
1. Antivirus programmer – Det hjælper i den lange ende
Selvom du tror, der er lille sandsynlighed, for at din computer bliver hacket, så kan det ske, før du kan nå at tænke dig om. Det er derfor en virkelig god idé at få anskaffet dig et antivirus program. Der findes mange gratis antivirus programmer, så du sikrer din computer mod uventede angreb uden at skulle bruge alt for mange penge.
2. Vær varsom med din e-mail
Du tænker måske, at der nødigt kan være noget i vejen med en e-mail fra tante Jette eller din svoger. Men nogle gange kan det godt betale sig at være ekstra varsom. Det er derfor altid vigtigt at tjekke e-mailadressen en ekstra gang, da mailen umiddelbart godt kan se rigtig ud, men det er en forkert e-mailadresse. Så det er ikke sikkert, at SKAT ønsker dit CPR-nummer, selv hvis mailen umiddelbart ligner en officiel mail.
3. Tænk dig om en ekstra gang
Det er et indlysende råd, men det gør det ikke mindre rigtigt. Man kan komme langt på nettet med sin sunde fornuft, fordi hackerne bruger mange forskellige tricks, som man egentlig godt kan gætte sig frem til. F.eks. er det nok rimelig usandsynligt at du ifølge fem mails er blevet millionær og kan indløse pengene, hvis du bare trykker på et enkelt link. Derfor er den sunde fornuft altså alfa og omega, når man færdes på nettet.
Så selvom det kan føles som en by i Rusland, når man snakker om GDPR, så behøver det ikke være svært at passe på sine personfølsomme oplysninger. Med disse råd kan du føle dig mere sikker og beskytte din internet-identitet, når du f.eks. handler på nettet eller går ind på e-Boks.
Tags |