Forside » Gæsteindlæg

Internettet – et tilbageblik!

Det er let at komme til at tage nutidens teknologi for givet. Men med fare for at lyde forfærdelig gammel, skal vi huske på, at internettet først rigtig tog fart i midt halvfemserne. Fra at være en seværdighed på de danske biblioteker (”Denne computer har internet – book en tid ved skranken”), fandt det efterfølgende ind i folks hjem via telefonlinjen – med en hastighed på hele 28.8k.

Siden da er det gået hurtigt – rigtigt hurtigt endda. Så hvis du var en smule tech-nørdet i midten af halvfemserne, vil du sikkert kunne nikke genkendende til en masse af nedenstående ting. Og var du ikke, ja, så kan du glæde dig over, hvor meget bedre alting er blevet.

Her følger 5 netaktiviteter, der var meget meget anderledes i nettets spæde start midt 90erne.

Streaming

DENGANG: Før folk fyldte deres harddiske med mp3-filer, var den bedste mulig for at lytte til musik fra nettet gennem Realplayer eller nystartede Winamp. I relativt dårlig kvalitet, skal det siges. Senere kom Napster til og ændrede den måde, musik blev tilgængelig på, hvilket førte til strammere lovgivning. Men det var også en klar indikator for musikbranchen, at der var fremtidige penge at hente i musik på nettet.

NU: Nøgleordet i dag er ”tilgængelighed”. I dag bruger folk først og fremmest iTunes og andre musikservices til lovligt køb af musik. Ulovlig musik er selvfølgelig stadig at finde, men de lovlige metoder er brugervenlige og ligetil. Også film og TV er kommet med på streamning-vognen. Med et utal af streaming-udbydere, der øjeblikkeligt kan afspille content lokalt på ens smart TV, computer eller mobiltelefon, er der stort set ingen venten, uafhængigt af dit medie. Her kan du bl.a. læse anmeldelser af forskellige streaming tjenester.

Tænk over det, næste gang man bliver irriteret over, at ens Netflix skal foretage buffering i 3 sekunder.

Underholdning

DENGANG: I midten af 90erne var det nærmest nettet i sig selv, der var en attraktion. Man var med andre ord stadig ved at finde ud af, hvor mulighederne for underholdning kunne være. Jeg kan stadig huske, at én af de helt store attraktioner dengang, var et live webcam – ja, live! – af en kaffemaskine på Cambridge. Og billedet blev opdateret hver 30 sekunder.

NU: Takket være vores hurtige adgang i dag, er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser – også på mindre kraftige systemer, hvor man kan streame selv store, kommercielle spil, der så afvikles eksternt i cloud. Vores tillid til udbyderne er også steget. Hvor det førhen var utænkeligt at skulle købe ting på nettet eller gamble om rigtige penge, findes der nu et utal af webshops, spilleautomater som disse og pokersites, hvis navn vi stoler på.

Programmer

DENGANG: Ikke alene havde Microsoft nærmest monopol på styresystemer – efter skuffelsen, der var Word Perfect 6.0, var MS Office det eneste tekstbehandlingsprogram, der virkelig betød noget. Sådan var det dog ikke på browserfronten, hvor Netscape Navigator 4.0 var det langt bedre valg i forhold til brugervenlighed og funktionalitet. I forhold til størrelsen på programmerne var der enten tale om hentning af ganske små filer eller et fysisk køb på CD-rom. Især fordi en harddisk var på omkring 2.5 gb – hvis man var heldig.

NU: Selvom Netscape forsvandt i glemslen, hovedsageligt fordi Explorer blev fuldt integreret i Windows’ styresystem, er det stadig ikke Internet Explorer, der er kongen af browserne. Den plads har Google Chrome siddet på i en årrække. Heldigvis er det også blevet lettere at købe og hente programmer via nettet, så man ikke er afhængig af sin lokale forhandler og fysisk opbevaring. CD-rom er udgået som medie, og sådan er det også ved at gå generelt for fysisk lagring, hvorfor mange computere i dag ikke kommer med drev.

Sociale netværk

DENGANG: Det var først i 2002, at Friendster lancerede det sociale netværk, som MySpace blev ”inspireret” af året efter. Men før det var der chat med tilfældige mennesker på mIRC, browserbaserede chatrooms, AOL og ICQ. Det var på en måde en mere uskyldig tid, for forundringen over, at det kunne lade sig gøre, var i sig selv grund til at snakke med nye mennesker. Og ja, nogle af dem var trælse og skumle, men de hørte til fåtallet.

NU: Facebook, Twitter, Instagram og alle de andre tager rigtigt meget af vores tid på nettet. Vores mobil er især samlingspunktet omkring disse netværk, hvilket er en af grundene til, at vi bruger mobilen til at gå på nettet med, og at data er et vigtigt punkt i salg af mobilabonnement. (se f.eks. her) Programmer som Skype og Facetime har gjort det lettere for os at få audio og video med i oplevelsen, men det gør også, at vi er langt mere tilbøjelige til kun at kontakte folk, vi kender. Man kan selvfølgelig gå på chatroulette, men der er selvfølgelig risiko for, at nogle af de mennesker er trælse og skumle…

Søgning

DENGANG: Google blev først grundlagt i efteråret 1998, og inden da var det det vilde vesten, hvad angik søgemaskiner. Statistisk set – spurgte du 10 forskellige mennesker i 1997, hvilken søgemaskine, de brugte mest, ville 2 svare det samme, 5 ville give forskellige svar, og 3 ville spørge: ”Hvad er en søgemaskine?” Ah, de gode, gamle dage.

NU: I Danmark er Google klart lederen indenfor søgning. Vi er blevet så vant til at modtage relevante resultater, at vi ikke længere begiver os ind på side 2 ud af de mange tusinde søgeresultater, vi modtager, og det har skabt kamp indenfor forretningslivet omkring de øverste pladser. I dag ved vi, hvor vi skal finde vores resultater.

Summary
Internettet – et tilbageblik!
Article Name
Internettet – et tilbageblik!
Description
Det er let at komme til at tage nutidens teknologi for givet. Men med fare for at lyde forfærdelig gammel, skal vi huske på, at internettet først rigtig tog fart…
Author
Publisher Name
IT-Artikler.dk
Publisher Logo

Tags

Skrevet d. 4 jun 2014 - 5 Kommentarer

Skrevet af Martin M. Jørgensen

5 Kommentarer »

 • laser hair regrowth cost - 29 september 2014 kl. 19:36

  Ear deformities, especially in children can become a target for the less caring
  children resulting in the child being ridiculed and teased.
  When too much pressure is put on the hair over time it can speed up the hair shedding process, resulting in the loss of hairs already in the telogen phase.
  However, pulling on a scab that was adherent to the skin usually dislodged the graft –
  often several days after pulling on a hair
  was safe.

 • 福岡で脱毛するならココがおすすめ - 4 august 2016 kl. 07:22

  初めまして

  私は福岡の脱毛サロン選びの口コミについてのサイトを運営しています。誰もが知りたい勧誘や失敗のない脱毛サロン、脇脱毛する時のポイント、全国展開していて安心できる脱毛サロンを福岡で探すには?、福岡のミュゼプラチナムはどんな感じ?、などなど全てまとめました。福岡で脱毛するならココがおすすめ。脱毛サロンに安心して通うには「ポイント」があります。今すぐクリックして確認してください。

 • 全身脱毛 沖縄 キレイモ - 22 oktober 2016 kl. 18:52

  腕の脱毛ということになると、産毛が大半ですので、毛抜きを利用しても効率よく抜けず、カミソリで剃ると濃くなってしまう可能性があるという理由から、習慣的に脱毛クリームを使って除毛している人もいらっしゃるとのことです。
  一言で脱毛と言ったとしましても、脱毛する部分により、妥当と思われる脱毛方法は違うのが普通です。何はともあれ、各脱毛方法とその結果の違いを明確にして、あなたに適した脱毛を見出していきましょう。
  家庭用脱毛器を費用対効果で選ぶ場合は、価格の安さのみに惹かれて選択すべきではありません。一つのカートリッジで、何回光を出すことが可能なタイプなのかをリサーチすることも大事です。多種多様な見地で、人気の脱毛エステを比較対照できるインターネットサイトがありますので、そういうサイトでレビューとか評価などを調査してみることが何より役立つと思います。
  全身脱毛サロンKIREIMO(キレイモ)の口コミ・評判は良いレビューばかりでちょっと気になります。

 • Sharyn - 14 januar 2020 kl. 15:23

  Ígymeggyőzőԁhetsz, hogy nem üres kézzel mész haza.

 • betflix - 15 januar 2021 kl. 07:40

  เพราะว่าสเต็ปนี้เพราะเหตุใดถึงมีผลกำไรมากยิ่งกว่าปิงปอง betflix
  ก็เพราะเหตุว่าปิงปองจะออกสลับกัน1-1
  แต่สเต็ป2-1-2นั้น เหมือนเป็นการเบิ้ลของใงใดฝั่งหนึ่งนั่นเอง ยิ่งเริ่มด้วยฝั่งน้พเงินด้วยแล้ว พวกเราจะได้กำไรเต็มๆดอก เนื่องจากพวกเราจะไม่โดนหักค่าน้ำ และจากนั้นก็เป็นการได้กำไรแบบคูณ2เลยก็ว่าได้ แถมตบด้วยสลับไปอีกฝั่งวางเดิมพัน1ไม้ตัดด้วยอีกฝั่งเบิ้ล2ไม้ ซึ่งสเต็ปนี้มันมากมายๆในหมูเซียนบาคาร่า หรือ ผู้เล่นที่เคล็ดลับพราวแพรว บอกเลยว่ายังไงก็คุ้มที่ได้ใช้สเต็ปนี้

Deltag i debatten, skriv en kommentar!

Skriv din kommentar, eller lav et trackback fra din egen side. Du kan også tilføje denne debat til RSS.