Forside » Gæsteindlæg

Guiden til hjemmebiografen

Når man taler om en hjemmebiograf, så er det to vigtige ting man taler om. Nemlig projektoren og lærredet. I dag skal vi kigge lidt nærmere på disse ting, så du ved hvordan du får den bedste hjemmebiograf.

Men hvem er jeg så? Mit navn er Glen og jeg arbejder i medieland.dk hvor vi også sælger mini projektore og almindelige projektorere. Jeg har arbejdet med IT og teknik såsom projektorere i 19 år, så jeg ved hvad jeg snakker om 🙂

 

Grundlæggende om projektoren

Du kan montere din projektor i loftet, stille den på et bord eller hvad du synes er smartest. Faktisk kan du få trådløst HDMI, så du også slipper for at trække et HDMI kabel til din computer eller blueray afspiller. Når vi nu alligevel snakker blueray så kan du få alt fra HD opløsning til 4k opløsning, og det er typisk genereret af højopløsnings LCD eller LCos-chips.

Du vil ikke finde projektorere med indbygget tv-tuner eller web-streaming apps. Det bliver istedet nok fremtiden.

 

Grundlæggende om lærred

Lærred kommer i mange størrelse og kan fåes både som udrullende og med faste rammer. Man kan også helt undvære et lærred, hvis økonomien er stram. I dette tilfælde kan man bruge en hvid væk, hvilket vil give et ok resultat, men bestemt ikke det bedste.

En ny ting er, at man er begyndt at bruge lysegrå lærred, da de ikke giver så meget genskær. Prøv dig frem og se hvad du bedst kan lide.

 

TV vs. Projektor

Bortset fra at producere fantastiske billeder, så giver projektore ofte dig mere for pengene end et fladskærms TV…. Især hvis du regner på prisen per tomme. Du vil heller ikke få et genskær med en projektor på din væg, hvilket du vil gøre i en vis grad med TV.

Når det så er sagt, så har nærmest alle også et TV, da man ikke gider at tænde sin projektor og eventuelt udrulle sit lærred for blot at se 5 min tv. Der er dog intet som slår oplevelsen, når du sætter din film på, og skyder et kæmpe stort billedet op på din væg.

 

Men er en projektor egentlig noget for dig?

Jeg ved godt, at du lige nu sidder og savler over en lækker projektor med et kæmpe stort og fedt billedet, men er en projektor egentlig noget for dig…..?

Der er et par ting som du skal være opmærksom på, endnu du brænder pengene af på en projektor:

  1. Hvor meget lys er der i din stue – Det skal være dunkelt og dermed ikke særligt meget lys fra vinduerne og anden belysning i rummet. Så få vinduer i rummet eller noget du kan trække for vinduerne, så der ikke kommer så meget lys ind.I gamle dage, skulle der nærmest være helt mørk i rummet hvor du så film med din projektor, men meget har ændret sig og nu om dage, behøves der ikke være så mørkt. Blot dunkelt.
  2. Hvordan vil du bruge din projektor – En typisk projektorlampe har mellem 2000-5000 timers drift… pånær LED som har ca. 30.000 timer. Projektorlampen vil med tiden blive svagere og svagere og til sidst gå ud. Når dette sker kan du godt selv skifte lampen ud, det er nemlig ikke så svært. Til gengæld kan de godt koste alt fra 1200 kr og op til 2500 kr., alt efter hvilken projektor du har.

Ofte vil en person som kun bruger sin projektor til film, i gennemsnit bruge den
8 timer per uge, hvilket giver en levetid på 4-5 år. Men bruger du din projektor til TV og har det tændt ca. 4 timer om dagen, så snakker vi om at din pære dør i løbet af ca. 1 ½ år.
Placering af projektor

Der er ikke nogen bestemt måde, som du SKAL placere din projektor på. Der er meget forskellige, hvad folk synes er bedst. De fleste bruger deres projektor til at se en film eller fremvise en sportsbegivenhed. Derfor er der mange som vælger at placere den på bordet eller en anden overflade, hvor man blot kan gemme den væk, når du ikke skal bruge den.

Man skal huske på, at de fleste projektorere ikke har indbygget højtalere, så de skal tilsluttes med et kabel. Så eventuelt skal man placere dem i nærheden af højtalerne, og huske på ikke at placere den ved ens hovedet. De fleste har nemlig en blæser, som godt kan larme lidt og det gider man ikke høre på når man ser film.

Er du lidt mere engageret i at få projektoren sat smart op, så kan du sætte den i loftet med et stativ, og så kan næsten alle vende billedet, så man kan se billedet uden at det er på hovedet:-)

 

Mine sidste ord…. om projektorere

Når man sidder og sammenligner de forskellige projektorere og hvad de kan præstere, skal man gerne have i tankerne hvor stort et billedet man vil have. Dette vil nemlig påvirke afstanden mellem lærredet og projektoren. Jo længere man rykker projektoren væk, jo større bliver billedet. Dette kalder man “throw-ratio”, og nogle projektorere har en såkaldt “short throw ratio”, hvilket betyder at den skal stå tæt på skærmen.  Så have gerne dette i tankerne.

Opløsningen er også vigtig, og hvis du skal bruge den til hjemmebiografen, så SKAL den mindst være full HD. Man kan faktisk få det helt op til 4k opløsningen, hvilket er bedre end blueray, men personligt synes jeg det på nuværrende tidspunkt, er lidt “overkill”.

Summary
Guiden til hjemmebiografen
Article Name
Guiden til hjemmebiografen
Description
Når man taler om en hjemmebiograf, så er det to vigtige ting man taler om. Nemlig projektoren og lærredet. I dag skal vi kigge lidt nærmere på disse ting, så…
Author
Publisher Name
IT-Artikler.dk
Publisher Logo

Tags

Skrevet d. 11 mar 2018 - Ingen Kommentarer

Skrevet af IT-Artikler.dk

Webmasteren på IT-Artikler.dk har arbejdet inden for IT branchen i mange år. Siden blev oprettet som et fritidsprojekt, men blev meget hurtigt til mere end det, og tidskrævende. Jeg og teamet bag har altid interesseret os for IT, og kan godt lide at hjælpe andre.

Comments are closed.