Forside » Gæsteindlæg

Få et bedre indeklima med avanceret og intelligent bygningsstyring

Teknologi har i lang tid gjort det muligt at udvikle intelligente bygningssystemer, som selv justerer indeklima i form af lys, CO2-niveau og temperaturer, men som også tillader, at man som individ kan styre alle funktioner i systemet via enkelte betjeningsfunktioner.

Der er dog flere ting, disse systemer ikke tager højde for; for eksempel afhænger varme og luftfugtighed af antallet af personer i et rum samt rummets størrelse. Mange mennesker i et lille lokale får temperaturen til at stige hurtigt, og de fleste af os har prøvet at stå i ulidelig varme til en indendørs koncert eller til et socialt arrangement. Noget andet, der er relevant for temperaturen i et lokale, er, hvilken aktivitet der udføres, da kroppen naturligvis udleder mere varme ved høj bevægelse end ved stilstand. 100 mennesker, der danser, vil altså forårsage en langt højere temperatur end 100 mennesker, der står stille, og så er der det helt uundgåelige faktum, at mennesker og kroppe er biologisk forskellige, så nogle optager og udleder varme bedre end andre.

En anden hage ved de eksisterende bygningssystemer er, at de er meget generelle og ikke tager højde for det enkelte individ og dets præferencer, for du har helt sikkert oplevet at stå og fryse, mens personen lige ved siden af dig har det helt perfekt.

Ny teknologi har dog gjort det muligt at skabe endnu mere intelligente bygningssystemer, som tager højde for netop disse forskelle og faktorer, såsom antal mennesker og aktiviteter, så du kan få det ultimative indeklima.

Ny teknologi muliggør et indeklima tilpasset den enkelte

Som nævnt ovenfor tager eksisterende bygningssystemer ikke højde for individet, men et nyt system udviklet af Fischer har gjort det muligt at individualisere dit indeklima ned til mindste detalje. Fra en app har du mulighed for at interagere med systemet og give feedback, så du faktisk kan oplære dit system til at kende dine præferencer og dine rum. Du fortæller f.eks. systemet, hvis du bliver generet af varmen, lyset eller andet i lokalet, og herved tilpasser systemet sig dine personlige behov. Endnu mere avanceret er det, at app’en registrerer hvor i lokalet, du befinder dig, så du på den måde får et set-punkt, som alle mennesker i lokalet er med til at påvirke, når de giver feedback. Således får du et system og et indeklima, der er tilpasset til alle på stedet, fordi alle har været med til at påvirke det.

Der er naturligvis nogle essentielle faktorer, der gør sig gældende, hvis et sådant system skal fungere optimalt, og dette gælder særligt brugerens adfærd. F.eks. er det en helt åbenlys forudsætning, at vinduet ikke står åbent, hvis du justerer på mængden af frisk luft, der skal ind i lokalet, eller at du ikke tænder op i en brændeovn, mens du forsøger at ændre på lokalets temperatur. I bund og grund er der tale om et intelligent og avanceret system, som tillader brugeren at interagere og på den måde personliggøre funktionerne, så de passer til den enkelte.

Læs mere om den nye type bygningssystem her.

Summary
Få et bedre indeklima med avanceret og intelligent bygningsstyring
Article Name
Få et bedre indeklima med avanceret og intelligent bygningsstyring
Description
Teknologi har i lang tid gjort det muligt at udvikle intelligente bygningssystemer, som selv justerer indeklima i form af lys, CO2-niveau og temperaturer, men som også tillader, at man som…
Author
Publisher Name
IT-Artikler.dk
Publisher Logo

Tags

Skrevet d. 10 sep 2016 - Ingen Kommentarer

Skrevet af Martin M. Jørgensen

Comments are closed.