Forside » Gæsteindlæg

En verden fuld af IT og muligheder

Det at være barn eller ung og gå i skole i dag, er ikke det samme som for 10-20 år siden. IT spiller hele tiden en større og større rolle – ikke bare i skolen, men i det hele taget. Den teknologiske udvikling eksploderer og giver en hel verden fuld af nye muligheder, man før ikke troede muligt. Af den grund er IT da også blevet en stor del af undervisningen på de danske skoler. Både på folkeskolen, HF gymnasium, handelsskolen og så videre, men også på de videregående uddannelser.

 

For IT er ikke bare noget, der sker nu. Det lader til at være fremtiden, og det er med at hænge i for at blive ved med at kunne følge med. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at IT er og bliver en del af hverdagens redskaber i skolen. Så elever kan blive klædt godt på til at kunne klare sig teknisk – og til at bevæge sig fornuftigt og hensynsfuldt rundt i teknologiens verden. Også, når de kommer ud af folkeskolen og eksempelvis vælger at gå videre på en HF gymnasium eller anden ungdomsuddannelse.

Smart teknologi

Men det er jo også smart, alt dette IT. Det kan rigtig mange gode ting, og det kan gøre mange ting lettere. Og sjovere. I skolesammenhæng kan man som underviser supplere almindelig klasseundervisning og bøger med oplysninger, opgaver og andre ting på nettet, hvilket kan give nye perspektiver. Smartboardet har erstattet den klassiske klassetavle med kridt. Opgaver uddeles og løses/skrives via computer, oplysninger findes på nettet/smartphonen, netværk søges og haves via computer/smartphone… Det er smart – og ret fantastisk i mange sammenhænge.

 

Men de lidt ældre generationer kan måske have lidt tendens til at ryste på hovedet over al den teknologiske udvikling. De generationer, der ikke er vokset op med en tablet eller smartphone i hånden. De gisper måske lidt og bekymrer sig om, at nogle af de værdier, de mærkede som børn, måske går tabt. Hvad med fællesskabsfølelsen? Den personlige kontakt i stedet for digital kontakt. At lege sammen udenfor i al slags vejr i stedet for at kigge i en skærm alene. At spille et brætspil sammen i stedet for et computerspil. Kort sagt det sociale perspektiv. Men også andre ting som at blive udfordret kropsligt/motorisk, som man ikke bliver af at spille og chatte på nettet. At kunne huske ting – i stedet for at lade en maskine huske det hele. Men også, og ikke mindst, at koble af.

IT og gamle værdier

Man hører desværre ofte om unge mennesker, der bliver stressede og føler sig pressede – og i nogle tilfælde bliver syge. Somme tider kan det måske nok kobles sammen med det at skulle være ”på” hele tiden. Både på de sociale medier, på skolen og andre steder. Det kan virke som om, at man helst skal være topdygtig og perfekt i både udseende og hoved hele tiden. I hvert fald, når man er ”på” – for at fremstå perfekt. Men hvornår kan man så koble af – hvis man hele tiden er ”på” og nærmest kan gå i panik, hvis man ikke har sin smartphone i hånden? Eller ikke føler sig god nok, hvis man ikke får likes nok på de sociale medier?

 

Sådan skal det helst ikke være, uanset om man går i folkeskole, på HF gymnasium, en videregående uddannelse eller noget helt tredje. Eller om man bor i Gentofte, København, Lyngby eller nogen andre steder i landet. Så jo, IT og den teknologiske udvikling har meget godt med sig og gør megen gavn. Men vi skal også huske at tage vare på gamle værdier, der måske kan vise sig at have rigtig stor betydning for det sociale – og vores trivsel generelt.

 

Summary
En verden fuld af IT og muligheder
Article Name
En verden fuld af IT og muligheder
Description
Det at være barn eller ung og gå i skole i dag, er ikke det samme som for 10-20 år siden. IT spiller hele tiden en større og større rolle…
Author
Publisher Name
IT-Artikler.dk
Publisher Logo

Tags

Skrevet d. 12 jan 2018 - Ingen Kommentarer

Skrevet af IT-Artikler.dk

Webmasteren på IT-Artikler.dk har arbejdet inden for IT branchen i mange år. Siden blev oprettet som et fritidsprojekt, men blev meget hurtigt til mere end det, og tidskrævende. Jeg og teamet bag har altid interesseret os for IT, og kan godt lide at hjælpe andre.

Comments are closed.