Forside » Gæsteindlæg

D-vitamin underskud

Hver tiende dansker. Det er antallet af personer som får nok D-vitamin igennem kosten.

”Sundhedsmagasinet”, som er et program fra DR, testede også 37 ansatte hos Spies Rejser, resultatet var at halvdelen manglede D-vitamin i blodet. Forestil dig så antallet indenfor IT-branchen. Derfor har vi valgt at skrive en artikel, der omhandler, hvordan du kan få den rigtige mænge D-vitamin.

D-vitamin er vigtigt, da det bidrager til stærke knogler, stærkt immunforsvar og normale muskler. Derudover vil folk, der mangler D-vitamin, føle sig trætte og matte. Heldigvis er D-vitaminmangel forholdsvis nemt at få helbredt.

Ikke nok sol i Danmark
En af de største problemer er, at vi simpelthen ikke har nok soltimer i Danmark, og i vinterhalvåret kan vi ikke danne D-vitaminer i huden simpelt fordi solen ikke er kraftig nok. Derudover gør vores kost det ikke bedre. Vi er simpelthen for dårlige til at spise D-vitaminindholdene mad. Det gennemsnitlige indtag af D-vitamin skal være 10 mikrogram dagligt, men i Danmark ligger vi desværre kun på 2-4 mikrogram. I Finland, Norge og Sverige som fik flere mikrogram end os, men stadig ikke nok, har man valgt at tilsætte D-vitamin til udvalgte fødevarer – men endnu ikke i Danmark.

Hvilket niveau skal vi op på?
Hvis du arbejder med IT, om du så er rådgiver, driver webshop eller sidder og arbejder med at få genereret trafik til andres webhotel, så kan du vide dig sikker på du ikke er på det rigtige niveau. Generelt er folk i IT-branchen udsat for mindre sol end mange andre professioner.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at vores blod skal indeholde mindst 50 nmol/L, men overlæge Jens-Erik Beck Jensen fortalte i DR programmet, at hvis man skal have fuldt udbytte af D-vitaminens virkning på kroppen er det reelle tal nok nærmere 75 nmol/L.

Spis fisk
Især fede fisk som Makrel, laks og torskelever er fyldt med D-vitamin. Den eneste måde man kan få D-vitamin igennem kosten er igennem animalske fødevarer. Der findes få svampe der indeholder et lille niveau af D-vitamin. Normalt siges det at man skal spise mellem 200 til 300 gram fisk om ugen. Du kan søge på nettet, hvis du gerne vil vide hvordan D-vitaminindholdet er i de fisk du spiser.

Vitaminpiller
Hvis du har været til lægen og fået målt dit D-vitaminniveau og hvis det er under grænsen, så kan det anbefales at tage et supplement af D-vitamin. Vitaminpiller hjælper også imod at du ikke får smerter i musklerne og knoglerne fra mangel på vitamin. Derudover er det også smart at tage vitaminpiller, hvis du:
– Ikke kommer ud
– Er meget tildækket i solen
– Er veganer
Hvis du ikke spiser fed fisk hver dag, så kan det stadig godt være optimalt for dig at spise en vitaminpille.

Alkohol
D-vitamin fra solen optages i huden, men D-vitamin vi spiser skal bearbejdes i nyrerne og leveren. Hvis du drikker for meget alkohol i vinterhalvåret kan det have en effekt på din krops evne til at danne D-vitamin. Pas derfor meget på hvor meget du drikker i vinterhalvåret.

Vær aktiv
Sørg for at komme ud når solen er fremme, selvom du ikke optager D-vitamin i vinterhalvåret har solen stadig stor betydning for din psyke. En god og underholdende måde at få udnyttet solen er at køre på cykel. Hvis du mangler en undskyldning til at komme på cyklen, så leg turist i egen by. Hvis du ikke ejer en cykel, så kan du nemt leje i de fleste byer. Derudover kan du altid google dig frem til en, hvis du eksempelvis er fra København kan du søge efter ”rent a bike copenhagen”.

Det er vigtigt at få undersøgt om du lider af D-vitaminmangel. Sørg derfor at komme til lægen og få undersøgt dit vitamin niveau i blodet. Du skal også tage højde for din alder, når det kommer til D-vitamin. Det kan du læse mere op på sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Summary
D-vitamin underskud
Article Name
D-vitamin underskud
Description
Hver tiende dansker. Det er antallet af personer som får nok D-vitamin igennem kosten. ”Sundhedsmagasinet”, som er et program fra DR, testede også 37 ansatte hos Spies Rejser, resultatet var…
Author
Publisher Name
IT-Artikler.dk
Publisher Logo

Tags

Skrevet d. 19 jan 2017 - Ingen Kommentarer

Skrevet af IT-Artikler.dk

Webmasteren på IT-Artikler.dk har arbejdet inden for IT branchen i mange år. Siden blev oprettet som et fritidsprojekt, men blev meget hurtigt til mere end det, og tidskrævende. Jeg og teamet bag har altid interesseret os for IT, og kan godt lide at hjælpe andre.

Comments are closed.